Florența

Orașul perfect

În primul rând trebuie să știi că Florența este considerată orașul perfect și că nimic nu poate fi adăugat sau scos, deoarece acest lucru ar însemna să-i distrugă perfecțiunea. Așadar, te uiți în cea mai mare parte la același oraș pe care îl privea Michelangelo de la fereastra sa.

Unde și cine?

Florența este locul unde a apărut Renașterea și orașul lui Dante, al lui Michelangelo, al lui Petrarca și al lui Galileo, dar mai ales al familiei de Medici, al cărei blazon îl poți vedea peste tot în oraș

Capela Principilor și Casa de Medici

Desigur, ai auzit măcar în treacăt de Lorenzo Magnificul sau de Caterina de Medici, regina Franței, dar pentru a-ți face o idee despre importanța, bogăția și măreția acestei familii de bancheri, te invităm să treci pragul Capelei Principilor, gândită ca loc de înmormântare a membrilor familiei. Construcția acesteia a început în 1604, după planurile lui Don Giovanni de Medici, unul dintre membrii familiei, fiind finalizată de abia aproximativ 200 de ani mai târziu. Te invităm să admiri marmura de diverse culori și să observi și aici blazonul Casei de Medici.

Tot aici vei găsi așa-numitul mozaic florentin, „comesso fiorentino”, o metodă specială de îmbinare a pietrelor semiprețioase, care permite crearea unor opere de artă impresionante.

Sagrestia Nova

Din Capela Principilor, pășești în Sagrestia Nova, unde te poți întâlni cu Michelangelo sculptorul, dar și cu Michelangelo arhitectul, pentru că acesta este primul său proiect de arhitectură.


Amplasate față în față, sculpturile sale „Ziua”, „Noaptea”, „Aurora” și „Amurgul” sunt alegorii ale timpului, vârstelor, complementarității masculin-feminin.


Te invităm să descoperi statuia „Noaptea”, considerată cea mai frumoasă dintre ele și te provocăm să descoperi cele patru simboluri ale nopții.

Casele-turn

Hai să mergem mai departe, printre casele-turn, o soluție locativă pentru Florența din ce în ce mai aglomerată a secolului al XIII-lea, dar și un simbol al prestigiului și puterii. Majoritatea erau rectangulare, dar există și câteva cu forme atipice.

Ponte Vecchio

Ajungem la un alt simbol al orașului, Ponte Vecchio, construit în secolul al XIV-lea. Este singurul pod din Florența care nu a fost aruncat în aer de armata germană în retragere în timpul celui de Al Doilea Război Mondial. În Evul Mediu, pe pod au fost ridicate construcții aparținând inițial breslei măcelarilor. Dar cum curățarea cărnii și aruncarea resturilor în râu nu era o activitate prea plăcut mirositoare, aceștia au fost înlocuiți de giuvaergii. Și ca să ne încheiem plimbarea într-o notă de mister, să ne uităm către partea superioară a podului unde se află o parte din Coridorul Vasari care lega Palazzo Vecchio (sediul guvernului și vechea reședință a familiei de Medici) de Palazzo Pitti (noua reședință a familiei).

Provocare

La ce crezi că folosea acest obiect?