Pentru PĂRINȚI

Sistemul educațional de stat nu oferă elevilor posibilitatea de a-și alege materiile pe care să le studieze. Aici intervine părintele, adică să ofere copilului oportunități de a afla lucruri noi, interesante și să participe la activități interactive în timpul liber.

Elementele cheie ale proiectului Exploratorii Timpului sunt: experiențe, alegere, oportunități, preferințe, perspective noi, resurse multiple.

Proiectul propune învățarea prin experimentare (learning by doing), ca o completare a educației primite în școală. De asemenea proiectul Exploratorii Timpului susține implicarea activă a părintelui în procesul de învățare. 


Desenează povestea

De cele mai multe ori poveștile sunt citite seara, la culcare. Copiii adorm în timpul poveștii, visează cavaleri și prințese în castele, dragoni, unicorni și broaște fermecate. Este minunat! 

Acum vă propunem o altă metodă frumoasă, dar și interactivă prin care putem spune povești celor mici: adulții citesc povești, iar copiii ascultă și desenează.

Poveștile îi pun pe copii în fața unor situații noi, speciale și întodeauna cu emoții (balaurul o fură pe prințesă, Hansel și Gretel se pierd în pădure, ...). Personajele trec prin încercări neobișnuite, poate băiețelul din poveste se mută într-un oraș nou și trebuie să meargă la o altă școală sau paote și-a pierdut în excursie ursulețul preferat. 

Exprimarea prin desen este o modalitate prin care copiii se pot echilibra emoțional. Ei absorb informațiile din poveste, apoi le explorează și le procează desenând.

Trăind alături de personajele din povești momente intense și desenând în timp ce ascultă povestea, copilul se pregătește de viață într-un mod potrivit vârstei, ca apoi, când se va întâlni în viața reală cu o situație similară, va gestiona mai bine emoțiile.

Află în vacanță istoria cavalerilor 

Cu siguranță istoria nu face parte din materiile preferate ale copiilor. Eu când mă gândesc că pe vremea mea trebuia să învăț mii de date, cu lună, zi și an, îmi piere orice chef de istorie. Lucrurile s-au mai schimbat între timp, este adevărat, însă dacă ne uităm în manualele de istorie nu ne apucă așa dintr-o dată o mare pasiune pentru trecut.

Cum îi explicăm unui copil de 9 sau 10 ani că e bine să știe istorie? Este greu să rămăi motivat atunci când nu știi care este valoarea lucrului pe care îl faci sau îl înveți.

Activitățile organizate de Cavalerul Romulus au rolul de a-i ajuta pe copii să înțeleagă istoria într-un mod ușor, interactiv și atractiv. 

Pășind în spatiul medieval amenajat la Casa Romantic în Sovata, oaspeții intră pe tărâmul fascinant al Evului Mediu.

Cavalerul Romulus îi întâmpină cu un salut cavaleresc și începe povestea pasiunii sale cu un tur în Sala Cavalerilor. Este o poveste despre Evul Mediu, ordine cavalerești, cruciade și evenimentele importante ce au marcat aceasta perioada istorică.

Copiii văd, ating obiecte din Evul Mediu și probează haine de epocă

Copiii au ocazia să vadă colecția de arme medievale (replici de spade, pumnale, halebarde, lănci, sulițe, bice de luptă, buzdugane), scuturi, coifuri, steaguri cu însemne heraldice, un baldachin domnesc, coroane și veșminte de cavaleri (tunici, pelerine, pălării, curele și genți de cavaleri), rochii și coronițe de domnițe.

Întreceri cavalerești: proba cu arcul

Ca povestea să fie cât mai credibilă pentru copii, la final toți participanții, cu mic cu mare sunt poftiți să trăiască o zi ca în trecut, îmbracă haine de epocă și au ocazia să își dovedească măiestria în probe cavalerești de tras cu arcul sau aruncat cu sulița. Cei mai buni sunt răsplătiți cu proclamațiuni.

Cei pasionați de arte pot să își picteze propriul scut 

O altă activitate prin care cei mici află lucruri interesante despre Evul Mediu este pictura pe scut. Ei pot să își creeze propriul însemn heraldic la fel cum făceau și oamenii din trecut.  Astfel istoria devine accesibilă și copiii rămân cu infomații valoroase.

Ziua se încheie cu proiecție de film-documentar realizat de Khan Academy despre viața în Evul Mediu.

Detalii tehnice despre vizita la Sala Cavalerilor din Sovata: 

Activitățile pot dura între câteva ore și o zi întreagă și este necesară o programare telefonică. De asemenea, activitățile se aleg individual. Mai multe informații găsiți aici.