Troia

Cal troian

Când spunem “Cal troian”, putem face referire la cel puțin trei aspecte diferite. Noi lucram la un material despre Informația digitală și trebuia să explicăm principiul pe care se bazează virușii de tip cal troian. Așa am ajuns la Iliada lui Homer din antichitate, despre care probabil ai auzit, iar dacă nu știi la ce ne referim, vei găsi în secțiunea Antichitate și legende din cursul nostru Exploratorii timpului de pe Khan Academy. Deocamdată, îți vom da câteva resurse la sfârșitul acestei pagini.

În secvența video poți viziona un scurt fragment relevant din filmul Troy (2004). Acesta a fost produs de Shepperton Studios în câteva locații ale sale din Marea Britanie, Malta și Mexic. Filmul   îi are ca protagoniști pe Brad Pitt, Eric Bana, Sean Bean and Orlando Bloom.

În fine ultima interpretare pe care o putem da expresiei este de strategie de luptă sau comportament periculos, șiretlic folosit pentru a masca intențiile rele în unele prietenoase.

A existat Troia?

Așa ne-am hotărât să pornim într-o nouă expediție de vacanță - Troia. Și nu doar cu gândul…

Am fost în Anatolia, acolo unde arheologii au descoperit și dovedit că a existat Troia. Surpriza oamenilor de știință a fost că nu doar despre troienii lui Homer s-a aflat, ci și despre alte civilizații care au locuit în acea zonă.

În slide-urile de mai jos am încercat să punem câteva file de istorie care să vă conducă prin cele nouă orașe.

Resurse utile

Urmează să adaug câteva link-uri care au legătură cu tema.

Çanakkale

    Este cel mai mare oraș din vecinătatea orașului antic Troia, port la strâmtoarea Daradanele și locul în care se găsește azi calul troian folosit la filmările din 2004. Fiind prin zonă, nu am ratat ocazia de a face o vizită și aici.

    Ne-am bucurat de atmosfera de vacanță, am admirat macheta realizată cu mare migală și alte câteva opere de artă expuse în aer liber, ne-am plimbat prin port, am mâncat înghețată turcească și, bineînțeles, am travesrsat strâmtoarea cu vaporul.

   Dacă v-a plăcut ceea ce v-am prezentat și veți decide că la un moment dat veți ajunge acolo, să știți că mai puteți merge la Assos și Ayazma Milli Park.