Cetatea de scaun a Sucevei
Festival medieval
Ar fi minunat dacă ați putea să vă programați o experiență deosebită în luna august, când are loc anual Festivalul de Artă Medievală "Ștefan cel Mare". Alături, este o scurtă secvență video, realizată de TVR, cu momente din festival.
Ne puteți ajuta să completăm o listă cu alte festivaluri medievale din țară. Scrieți-ne pe adresa office@invenovi.org și ne vom bucura să îmbogățim împreună calendarul de evenimente.
Tezaur și monetărie
"...Despot şi-a trimis solii săi la jurământul de pace cu condiția să-i restituie (regele loan Sigismund) toate ale sale, nu numai cetăţile, dar şi unele depozite de lucruri scumpe pe care Alexandru Moldoveanul (Lăpuşneanu) le-a lăsat în oraşele săseşti..."
(loan Belsius - agent imperial în Moldova; Raport către Maximilian de Habsburg, 1562, după 6 iunie)
În Moldova, în timpul epocii medievale, au fost bătute monede de bronz și de argint, iar în Cetatea Sucevei a existat chiar și o monetărie. Groșii de argint au fost primele monede moldovenești: pe avers era stema Moldovei, iar pe revers stema personală a lui Petru I Mușat.
Oștenii și armele
În Evul Mediu, deoarece lumânările reprezentau singura sursă de lumină artificală și erau scumpe, activitățile obișnuite se desfășurau atât timp cât era lumină naturală, adică de la răsărit până când apunea soarele. Însă oștenii moldoveni puteau fi convocați la instrucții oricând pentru a apăra cetăti și castele, pentru a merge în campanii lungi, care putea dura săptămâni sau luni de zile.
Documentele moldovenești vorbesc despre cavalcade, un fel de întreceri cavalerești ce se desfășurau pe timp de pace. Tot atunci jucau zaruri (țintarul), cântau la scripcă și fumau lulele.
Fiecare oștean avea spadă sau sabie și arc cu săgeți, iar vitejii din cavaleria moldovenească atât de apreciată aveau și propriul cal.
Câteva momente istorice
În timpul domniei lui Petru I (1374 - 1391) începe construcția cetății
1444 - Ștefan II emite un document în care este menționată munca la cetate
1458 - Ștefan cel Mare menționează "lucrul la cetatea Sucevei"
1476 - sultanul Mahomed II asediază cetatea, dar nu reușește să o ocupe
1497 - Jan Albert, regele Poloniei, asediază cetatea fără să o poată ocupa
1538 - sultanul Soliman Magnificul, împotriva lui Petru Rareș, ocupă Cetatea de Scaun și capturează tezaurul Moldovei
1564 - 1568 Alexandru Lăpușneanu mută principala reședință domnească de la Suceava la Iași
1600 - Mihai Viteazul intră în cetate în luna mai, dar câteva luni mai târziu garnizoana se predă în fața armatei poloneze
1675 - Cetatea Sucevei este distrusă din ordinul lui Dumitrașcu Cantacuzino
1951 - începutul cercetărilor arheologice