Inițiale decorate

Despre activitate

Parcurgând activitatea "Inițiale decorate", copiii vor descoperi o mică părticică din istoria manuscriselor medievale, cu accent pe tehnica iluminării.

După această activitate, participanții vor crea o versiune a propriilor inițiale. Această inițială va spune, ea singură, o poveste întreagă cu simboluri și culori.

Scurtă istorie

Cărțile, așa cum le știm azi, au apărut odată cu presa tipografică a lui Johannes Gutenberg, la mijlocul sec. XV. Dar cum se făceau cărți înainte? Erau scrise de mână, iar cei care le scriau se numeau scribi.

Astfel, cărțile medievale erau foarte scumpe. Doar oamenii foarte bogați își permiteau să comande o carte, iar aceștia, pe lângă informația din text, doreau un obiect frumos care să conțină imagini colorate. Procesul de decorarea a unei cărți medievale cu imagini și culoare se mai numește și iluminare.

De multe ori, în afară de imagini și unele litere erau desenate altfel, într-o manieră cu totul aparte.

Povești dintr-o singură literă

Acest P gigantic este începutul numelui Paulus (Paul), care a fost autorul textului biblic care urmează pe pagină.

Pentru a marca începutul textului, decoratorul a extins P-ul și a aplicat culoare și aur peste el, transformând litera într-un ajutor vizual. În interiorul literei este însuși Sfântul Paul, înfățișat ca și soldatul lui Hristos. În mâna sa se află o sabie, caracteristica lui cheie în decorațiunile medievale, iar capul său este chel, lucru care ajuta și el la identificarea sa.

Sursă: Decorarea cărții

Informații organizatorice

Tehnica de lucru

Sugestie nouă!